preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
LIJEČNIK U ŠKOLI

ŠKOLSKA MEDICINA DELNICE

Nadležni školski liječnik:

Anita Mihelčić- Vidmar, specijalist šk. med.

Mob:  091 132 03 89

Potpisane suglasnosti djeca donose sa sobom na cijepljenje.

- sistematski pregled 5. razreda  u  školi- 11.12.2020.

- 8.razred- sistematski pregled i cijepljenje protiv difterije, tetanusa i dječje paralize-11.12.2020

INTERNET

Kako se zaštititi na Internetu, klikni linkove dolje

http://bit.ly/HAKOM4

http://bit.ly/HAKOM5

Kalendar
« Kolovoz 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

PEDAGOG

http://centarsreca.hr  PROJEKT Ljubav u pokretu

Priloženi dokumenti:
PLJUP.docx

ANKETA
Koliko vremena provedeš na internetu ili društvenim mrežama?
VAŽNO !!!!
Broj posjeta
Ispis statistike od 4. 3. 2011.

Ukupno: 281762
Ovaj mjesec: 89
Ovaj tjedan: 13
Danas: 13
OVISNOSTI
Priloženi dokumenti:
Brosura za roditelje.pdf

IGRICE
Lista linkova je prazna
VRIJEME

VRIJEME SKRAD

 

 

Izvadak iz knjige povodom 120-te godišnjice Škole

" Kad neka škola slavi sto dvadesetu obljetnicu, svoj sto dvadeseti rođendan, onda je to značajan trenutak ne samo za školu, već i za širu zajednicu. To je vrijeme kad se može kritički utvrditi kakav je put imalo prosvjetiteljstvo i školstvo na nekom području i što se sve rađalo i rodilo na tom putu. A upravo je škola u Skradu takva za koju je potrebna čitava knjiga da se u njoj objelodani sve ono što je ugrađeno u njezinu povijest i povijest ovog dijela Gorskog kotara. Škola živi svoj sto dvadeset godišnji život. Protutnjale su kroz nju generacije najmlađih iz Skrada i okolice, od kojih se mnogi rasuše po svijetu noseći uspomenu na svoju staru školu, na učitelje, vračajući se u mislima medu njene zidove, u išarane klupe bez kojih bi djetinjstvo bilo tako prazno. Svijetli ta luč zapaljena prije sto dvadeset pet ljeta. Nisu je mogli ugasiti ni ratovi ni druga ljudska nevremena. Prolazilo je i vrijeme i ljudi, generacije su se smjenjivale, a prva slova i brojke te dječja cika i danas se čuju kroz školska okna.

O najstarijoj prošlosti i postanku Skrada ima malo pisanih podataka. Razvoj našeg kraja i naseljavanje vezan je uz nastajanje i širenje feudalnih posjeda krčkih knezova Frankopana. Područje današnjeg područja Općine Skrad bilo je dio frankopanskog posjeda sa sjedištem u Brodu na Kupi. Iz nekih povijesnih dokumenata poznato je da je Crkva svetog Antona Padovanskog u Skradu postojala već 1672. godine. Potvrdu o postojanju Skrada u XV. stoljeću nalazimo na geografskoj karti trgovačkog karavanskog puta, koji povezuje unutrašnjost zemlje s lukama Jadrana. Prve detaljnije zapise Skrada nalazimo u knjizi Rudolfa Strohala "Uz Lujzinsku cestu". Opisujući Skrad navodi da je to selo postojalo i prije gradnje Lujzinske ceste, a i prije turskih provala. Poznato je da sve do 1876. godine na području Skrada nije bilo javne škole već se mladež u čitanju, pisanju i računanju nedjeljom i blagdanima privatno poučavala. Povijesni nadnevak početka organizirane nastave u Skradu bilježi se 17. svibnja 1876. kada Visoka kraljevska vlada, odjel za bogoslužje i nastavu odobrava zahtjev vlasti Općine Skrad za otvaranje Opće pučke škole.  Prvim učiteljem imenovan je Andrija Petranovic. Nastava se održavala u privatnoj kuci. Nastavu su polazila djeca Skrada te bliže okolice, Tustog Vrha, Planine, Velikog Selca, Malog Selca i Divjaka. U prvoj školskoj godini bilo je 144 obveznika, a nastavu je pohađalo samo 74 učenika.

Nakon toga osnivaju se još dvije škole na našem području i to u Kupjaku (1884.) i u Divjakama (1886.). Mnogo kasnije 1913-1914. izgrađuje se školska zgrada u Skradu s dvije učionice i stanom za učitelja. lako se situacija, što se tiče školskog prostora poboljšava, uvjeti rada za učitelje i učenike bili su teški. Pritisnuti bremenom radne emigracije, dječaci su bili jedina muška radna snaga u kuci pa je razumljivo da je u sezoni poslova pohađanje nastave bilo neredovito.

1. svibnja 1957. prvi puta u povijesti škola u Skradu dobiva osmi razred potpune osmogodišnje škole s područnim četvero razrednim školama u Gornjoj Dobri i Divjakama.

U školskoj 1960./61. godini škola je dobila još jednu područnu školu Područnu školu Kupjak.

U prvom polugodištu 1964./65. godine škola je primila 160 učenika iz poplavljenih područja grada Zagreba te je formirano još pet odjela. zbog nedostatka školskih učionica nastava se održavala u raznim prostorijama mjesta.

Školske godine 1966./67. bilo je upisano 372 učenika 15 razrednih odjela i to 9 odjela razredne nastave i 6 predmetne nastave. U sastavu škole od 1967. do 1985. godine nalazi se odjeljenje Vojne bolnice Zagreb.

1. rujna 1971. godine zbog malog broja učenika zatvaraju se područne škole u Divjakama i Gornjoj Dobri, a učenici se prevoze u Skrad.

U povijesti škole značajan nadnevak zabilježen je 7. prosinca 1974. godine kada je počela radom predškolska ustanova s 25 polaznika, a koja radi i danas. Prva odgojiteljica ove dječje ustanove bila je Slavica Šporcic.

Skučen učionićki prostor, rad u dvije smjene, teškoće u realizaciji nastavnog programa bili su razlogom da se počelo izgradnjom nove školske zgrade mjesnim samodoprinosom građana, koji je bio raspisan 1968. godine.

U studenom 1977. godine svečano je obilježena 100. obljetnica postojanja škole useljavanjem u novu školsku zgradu sa 7 učionica, s novim namještajem i centralnim grijanjem te bogato opremljenim knjižnicom. Međutim, zbog nedostatka učioničkog prostora u novoj zgradi još uvijek koristimo prostorije i stare zgrade.

Dugogodišnji direktor škole Branko Marincel osobito se zalagao za izgradnju nove školske zgrade, opremanja škole, uređenja školskog okoliša, rada učeničke zadruge, rada skijaške sekcije.

Početkom 1990-e godine i prvih višestranačkih izbora u Republici Hrvatskoj nastale društvene promjene odrazile su se i na rad i organiziranost škole. Nakon mnogo godina uvodi se ponovo u škole u sve razredne odjele vjeronauk kao izborni predmet.

lako nismo bili direktno obuhvaćeni ratom tj. nismo bili područje prve crte bojišnice Domovinskog rata nastojali smo ublažiti tugu i bol mnogim učenicima prognanicima i izbjeglicama koji su se našli u našoj školi. Bilo ih je 88. Većina učenika smještenih u Domu kardinala Alojzija Stepinca, domu za ratnu siročad i Domu "Jelen" kao i nekih smještenih privatno bili su naši đaci od 1. rujna 1991. do 30. lipnja 1996. godine. Nakon prestanka ratnih djelovanja na području susjedne Bosne i Hercegovine, većina učenika s tog područja otišla je u svoja prebivališta ili u drugi smještaj.

Stare udžbenike slali smo nepoznatim hrvatskim učenicima u Rumunjsku i Bosnu i Hercegovinu (Sarajevo).

Kako je naše školsko područje velike udaljenosti naselja do škole Ministarstvo prosvjete i športa Republike Hrvatske financira prijevoz za učenike iz sela koja su smještena u okolici Skrada.

U Školi je organizirana prehrana za sve učenike i djecu vrtića.

Škola nema športske dvorane, ali ostali prostorni uvjeti i opća oprema škole zadovoljavaju za ostvarenje nastavnog programa.

Posebnost naše škole je velik broj učitelja putnika i rad učitelja u više škola. U školi je uposleno i sedmero zaposlenika koji svojim radom isto doprinose boljitku života i rada učenika. Nadareni učenici mogli su svoje interese ostvariti uključivanjem u izvannastavne aktivnosti literarnu grupu, pjevački i tamburaški zbor, ritmičku grupu, sviranje harmonike i sinteseizera, ekološku grupu "Zeleni vir", likovnu grupu, dodatnim radom iz matematike, kemije, zemljopisa, informatike te u školskom športskom klubu. nogometnoj, rukometnoj ili šahovskoj sekciji. Zapažen je rad članova Mladeži hrvatskog Crvenog križa.

Tijekom svog rada u ovoj školi mnogi učitelji su svojim nesebičnim zalaganjem u radu s učenicima postigli mnogo uspjeha i prezentirati školu u užem i širem zavičaju. Njihovom zaslugom za našu školu čulo se diljem naše Županije, diljem lijepe nam Hrvatske. Oni su zaslužni da su Škola i učenici primili brojna priznanja, zahvalnice i pohvalnice za sudjelovanje i uspjeh na kulturnim, športskim susretima te natjecanjima u matematičko prirodoslovnim području kao i Lidranu. Mnoga priznanja školi pridonijeli su učenici članovi tamburaškog orkestra pod vodstvom učitelja Ivana Podnara.

Škola je imala mnogo uspješnih skijaša koji su samo 1982./83. školske godine sudjelovali na osam natjecanja, osvojili 29 zlatnih, 17 srebrnih i 15 brončanih medalja. U novije vrijeme aktivni su šahisti.

Školske 1996./1997. godine počinje radom informatička radionica za koju postoji velik interes učenika (Vanjski suradnik Dušan Štimac prvi je prenio znanja iz informatike na naše učenike).

Od svog osnutka 1876. godine, pa sve do današnjih dana, škola je središte svih kulturnih, sportskih i inih zbivanja u mjestu. Iz ove škole ponikle su brojne generacije obrazovanih ljudi, učitelja, profesora, pisaca, pjesnika, slikara (umjetnika), doktora, liječnika, inženjera i drugih visoko obrazovnih pojedinaca. Prva znanja stekli su u ovoj školi da bi zatim nastavili sticati znanja i zvanja u inim obrazovnim ustanovama.

Ovaj hram kulture, kako su školu zvali neki učitelji, "nahranio" je mnoge osnovnim znanjima a što im je bio dobar temelj za nastavak i put u visoko društvo kulture i nauke. Želja nam je da tako bude i u buduće, neka vrijedni učitelji i dalje uspješno obrazuju i odgajaju mladež našeg kraja, naše Općine. Ovo je samo mali dio uspjeha naših učitelja i učenika a svi ostali mogu se naći u dokumentaciji Škole.

Zahvaljujem se svim donatorima koji su nam pomogli u proteklom razdoblju te svim poduzećima i ustanovama kao i roditeljima pojedincima u Skradu koji nam pomažu, a osobito Poglavarstvu Općine Skrad koji posljednjih nekoliko godina nagrađuju vrijednim knjigama naše učenike."

 
FACEBOOK ŠKOLE

 


OBAVIJESTI

ŠKOLSKI ODBOR -

RODITELJSKI SASTANAK - 

VIJEĆE RODITELJA -  

SJEDNICA  UČITELJSKO VIJEĆE  - SRIJEDA - 23.6.2021. u 9 SATI - UČIONICA HRVATSKOG JEZIKA

28. LIPANJ 2021. - PONEDJELJAK - PODJELA SVJEDODOŽBI, MLAĐI RAZREDI - 9 SATI, STARIJI RAZREDI - 10,30 SATI

Sjednica Razredno vijeće starijih razreda -  


POTRESI

Naučimo kako se ponašati prije, za vrijeme i nakon potresa ili neke druge nepogode

Priloženi dokumenti:
POTRES- BROSURA.pdf


NATJEČAJI

Pogledaj natječaje dolje - POREDAK OD NAJSTARIJEG DO NAJNOVIJEG 

Datum objave natječaja za ravnatelja OŠ Skrad: 20.11.2019. u Narodnim novinama i na mrežnim stranicama Škole te oglasnoj ploči Škole. 

 


ZAPOŠLJAVANJE

OVDJE SU OBAVIJESTI O IZBORU KANDIDATA PO NATJEČAJIMA ZA ZAPOŠLJAVANJE...


ODLUKE KORONA

COVID 19 PREPORUKE

Ovdje pogledajte preporuke i organizaciju rada u našoj školi...tijekom pandemije Covid 19 virusa


POSUDBA TABLETA

Zahtjev za posudbu uređaja sa pristupom Internetu podnosi roditelj ili staratelj učenika. Zahtjev je potrebno čitko ispuniti ako se ispunjava ručno te obavezno ručno potpisati ili ako se ispunjava na kompjuteru radi veće čitljivosti također obavezno ručno potpisati. Ispunjeni Zahtjev dostavljate ravnatelju/ici škole koji onda isti skenira i pošalje Ministarstvu znanosti i obrazovanja na ovu e-mail adresu. Škola zadržava original Zahtjeva.

 

U zahtjevu roditelj mora pod materijalnom i krivičnom odgovornosti potvrditi:

•   da u kućanstvu nemaju uređaj (računalo, tablet, pametni telefon koji podržava komunikaciju preko aplikacija virtualnih učionica) s pristupom Internetu,

•  da u kućanstvu nemaju pristup Internetu.

Roditelj mora navesti osobne podatke i adresu kućanstva i OIB-ove svih članova kućanstva kao i prosječan mjesečni prihod članova kućanstva.

Roditelj također potvrđuje da MZO može provjeriti sve podatke o prihodima članova kućanstva/obitelji u Poreznoj upravi.

Roditelj pod materijalnom i krivičnom odgovornošću potvrđuje da su navedeni podaci istiniti.

DOLJE JE DOKUMET ZA ZAHTJEV 


UČIONICA ONLINE

Škola Skrad odlučila je virtualnu nastavu provoditi putem Microsoft Teams aplikacije dostupne na Office365.skole.hr.

Upute za korištenje aplikacije možete preuzeti na ovim linkovima:

Za učenike – https://www.carnet.hr/wp-content/uploads/2020/03/Microsoft-Teams-U%C4%8Denici.pdf

Za učitelje – https://www.carnet.hr/wp-content/uploads/2020/03/Microsoft-Teams-U%C4%8Ditelji.pdf

U Office365 profesori i učenici spajaju se koristeći svoj AAI@EduHr račun (@skole.hr).


PRIJAVA E-ŠKOLA
Lista linkova je prazna

ZA POČETAK

ŠKOLA ZA ŽIVOT

Sve o Školi za život

Korištenje i konfiguriranje tableta s mobilnom karticom

 


PISANI ISPITI

Sve predviđene pisane ispite možete vidjeti u e-Dnevniku za pojedini razred 

ODGODE ISPITA

1. VII RAZRED- PISANI ISPIT BIOLOGIJA SELI SE NA 31.10. 2019.

2.VIII. RAZRED - ISPIT BIOLOGIJA SE SELI S 4.11. NA 18.11. 2019


IZLETI

Dječji vrtić
Lista linkova je prazna

RASPORED SATI

NOVI RASPORED 2019-2020


SAVJETI UČENICIMA
Lista linkova je prazna

DOKUMENTI

ŠKOLA ZA ŽIVOT

OVDJE JE EKSPERIMENTALNI PROGRAM "ŠKOLA ZA ŽIVOT" KOJI MOŽETE OTVORITI KLIKOM NA DONJI DOKUMENT

A OVDJE SU SVI KURIKULUMI

https://www.azoo.hr/index.php?view=catalog&id=33


VRTIĆ UPISI NOVO

SVE O UPISIMA U DJEČJI VRTIĆ U NOVOJ RADNOJ GODINI 2019-2020. GODINI MOŽETE SAZNATI  NA LINKU:  http://os-skrad.skole.hr/skola/vrtic


IZLETI I SMOTRE

 

 


ZA RODITELJE

Roditeljski sastanci:

 


JAVNI POZIV-IZLETI

INFO

RASPORED SATI

LINK:    http://os-skrad.skole.hr/razredi/raspored

 


ZA RODITELJE

Obavještavaju se roditelji o postupanju škole u slučaju neprimjerenog korištenja tehničkih naprava za vrijeme nastavnog procesa. Postupanje škole možete vidjeti u dokumentu koji će se nakon tri uzastopna ista prekršaja dostavljati roditelju na potpis.


LOGO ŠKOLE


TOČNO VRIJEME


GOSTUJU U ŠKOLI

 

 


VIDEO URADCI
Priloženi dokumenti:
cokolada.mp4


ZA UČITELJE

OBAVIJESTI

ŠKOLSKI LISTOVI

OVDJE MOŽETE VIDJETI ŠKOLSKE LISTOVE U PDF FORMATU


TražilicaAnketa
ŠTO UČENICI OČEKUJU OD UČITELJA?


Korisni linkovi
Dnevni tisak

Lokalno
 • SKRAD

ZA UČITELJE

Časopisi
 • BUG

Radio stanice
 • HR RADIO

OPĆENITO

RAZREDNICI - UČITELJI

UPISI U SREDNJU ŠKOLU

UCENICI


Dokumenti
preskoči na navigaciju